Vi er en familie på 5 som er bosatt i Heggedal som ligger ca 3 mil fra Oslo. Vi er heldige og har stor uteplass, så hundene løper stort sett fritt ute på tomten, men med tilsyn selvfølgelig. Vi har hatt hunder i over 30 år, og noe forskjellige raser. Jeg (Jorunn)  jobber til vanlig som nattevakt og har derfor fri hele dagen (det er godt å ha nok tid til trening). Gunnar er selvstendig næringsdrivende og driver et gravefirma.
Vi har i øyeblikket 1 golden retriver (jaktlinjer) og 4 podengo portugues boende her hjemme. I tillegg har vi  flere Podengo boende hos fòrvertfamilier.  Jeg trener aktivt med alle hundene, men i forskjellige grener. I 2009 hadde vi to dobermann i eliteklasse i lydighet, men desverre mistet vi begge to i løpet av en kort periode, så nå er det Golden retriver jeg trener med. Han har klart å få championatet i lydighet, både i Danmark og Norge, men han synes ikke dette var en spesielt artig sport, så nå er vi i gang med jaktkonkurranser. Vi er veldig ferske, men han har klart å få 1.premie på alle startene sine i bk (begynnerklasse), så nå har vi akkurat startet i AK (åpen klasse). Podengoene trenes i Lure Coursing og Lykke er Norges første lisenserte podengo og den første Podengo ever med Lurecoursing championat. Etter dette har det gått slag og i slag,  og flere av våre valper har utmerket seg stort i LC. Vår egen Lykke hevder seg fortsatt i toppen i en alder av 6 år, men vi merker konkurransen fra valpene🤪 Vårt mål er hele tiden å få en valp fra ett kull som er bittelitt bedre enn opphavet sitt - stort sett har vi vært heldige å lykkes så langt 🙂 Lykke har gått litt spor som ekstrahobby og er ganske så flink til dette også🙂 Ellers har vi vår fineste Troy som har gått blodspor - dette var noe han synes var umåtelig artig.  Podengoene er også på utstillinger med jevne mellomrom, også på dette området har de satt tydelige poteavtrykk etter seg. Både Lykke ogTroy har Norsk, Dansk championater i LC og på utstilling, flere av valpene gjør det  enda bedre enn opphavet sitt🤪  Hundeinteressen er stor, og jeg er stadig ute for å lære mer om hund. Jeg er godkjent NKK-instruktør og har valp/grunnkurs for Asker Hundeklubb, noe jeg stortrives med, jeg driver også en privatgruppe i konkurranselydighet som trener så ofte vi har tid. Jeg er opptatt av og holde meg oppdatert på alle fronter, så jeg har også vært en del på kurs via NKK og andre klubber (rasekunnskap og adferdskurs). Sist kurs var "oppdretterseminar" via NKK som handler om gener, avl og oppdrett + mye mer - selvfølgelig veldig spennende. Vårt første Podengokull ble født juni 2010. Vårt mål med oppdrettet er å fremme rasens bruksegenskaper, samt vektlegge gemytt og eksteriør. Vi ønsker å ha jevnlig kontakt med våre valpekjøpere, og har valpetreff hvor vi møtes og gjør litt forskjellig sammen.

Avlsmål og kriterier

AVLSMÅL OG KRITERIER

Kennel Mioamor har som mål å avle frem sunne og friske hunder som skal ha noe å tilføre Podengo rasen, være seg eksteriørmessig, mentalitet og/eller bruksegenskaper.

VALPER 
Alle våre valper vil bli preget på andre hunder og mange, både små og s 
tore mennesker. Vårt mål med valpene er å sosialisere de i stor grad på mange områder, slik at de er best mulig rustet til en ny ”selvstendig” tilværelse. Oppdrettet vil være et typisk ”kjøkkenoppdrett” med 1-2 kull i  året.

Råd og tips til våre kjøpere

RÅD TIL VÅRE VALPEKJØPERE

 

Først og fremst: gratulerer med nye valp!!

 

Husk at alt er nytt og ukjent for valpen. La den få mye omsorg og oppmerksomhet når den kommer i hus. Den trenger ikke bli kjent med hele huset på en gang. Det er viktig at valpen får et trygt sted å være, hvor den får sove i ro til den våkner av seg selv , viktig pga trygghetsfølelse. En hund som til stadighet blir vekket, vil bli usikker/ få problemer med å slappe av, og den trenger en plass som bare er dens. Mange hunder har et eget bur som den finner trygghet i, spesielt hvis det er noe tildekket. La den gjerne få noen leker/tyggeben inni buret + teppe med ”mammalukt” den første tiden. Tenk at buret skal være en ”hellig” plass, dvs et sted som alltid er trygt og den får være i fred – ingen barn eller andre hunder skal ha tilgang til buret!

   

Sosialisering av valpen

Dette er noe som også er umåtelig viktig!! Når hunden er blitt godt kjent med dere og hjemstedet sitt, ta med deg hunden ut i alle mulige situasjoner du kommer på. Kjør heis, gå på togstasjoner, gå på steder med mye folk, ta den med i haller og parkeringshus,  la den oppleve trafikksituasjoner,  ta den med på valpekurs, oppsøk steder der det ferdes folk med hunder. Man skal selvfølgelig ikke være helt ukritisk, det finnes mange sykdommer/lus osv ute blant våre hunder.

La den hilse på folk og la den ta initiativ til dette selv. Ikke la folk ”trenge” seg på hunden. Viser hunden tegn til redsel ved hilsing  på folk/dyr eller andre ting,  ikke snakk til den og ikke klapp den eller løft den opp for å trøste, dette bare forsterker redselen!!! Lat som ingen ting, stå rolig og fortsett med det du gjorde i øyeblikket, evt snu litt på hodet (fra den og gjesp litt, noe som virker beroligende). Er den engstelig for folk, er det viktig at disse ikke stirrer hunden inn i øynene (trussel), men snur hodet litt til siden og de kan gjerne gi den en godbit eller to. Er den trygg på folk er det fint om flere kan ”håndtere” valpen, dvs, klappe den, se litt på tenner, ta på labbene dens, kikke inn i ører osv. Husk å belønne dette, og ikke hold på så lenge av gangen.

                                                          

 

Renslighet

En hundevalp tisser alltid etter at den har sovet, spist eller lekt! Er man flink og tar hunden umiddelbart ut etter disse aktiviteter, vil man ha færre uhell inne. Man kan også se at valpen ofte vil gå i en sirkel samtidig med at den snuser, da er det rett før noe skal ut. Gå gjerne til samme plass med hunden hver gang den skal gjøre fra seg, ofte enklere da det er lukt der fra før av. Det samme vil gjelde innendørs, har den tisset på teppet en gang, så vil den gjerne oppsøke samme sted igjen pga lukten. Et godt råd er å fjerne tepper før valpen kommer i hus. Straff aldri en hund som gjør fra seg inne, det er ikke dens feil. Det å dytte hunden ned i tisseflekk/avføring er direkte dyremishandling og den lærer absolutt ingen ting av det, annet enn at eierne er urimelige og skumle!! Husk at det er veldig individuelt hvor tidlig valpen blir renslig, men dette er også mye opp til eierne.

 

 

FÒRING  OG MATTIDER

 

Valpene vil ved levering ha en vane med å spise 4 ganger for dagen. Her hjemme har vi fòret med Royal Canin mini junior. Valpene spiser fôret tørt fòr, gjerne med et par skjeer med tunfisk, leverpostei, eller andre smaksvarianter. Det er viktig at valpen eller den voksne hunden ikke spiser rett etter en solid leke/treningsøkt og at den skal hvile etter maten (tisse først). Sørg alltid for friskt, rent vann!

 

Vaksiner etc

Valpene er vaksinert ved levering. De har også fått markkur ved 2, 4 og 6 ukers alder. De skal ha ny vaksine og helsesjekk ved 12 ukers alder. Jeg anbefaler å gi markkur igjen ved 3 og 6 og 12 mdrs alder, da valpene har en tendens til å spise mye rart. Jeg anbefaler å gi Panacur, det skal tas i 3 dager, men virker mot de fleste typer orm og samtidig ikke finnes farlig om man overdoserer. Deretter 1 vaksine og markkur årlig (markkur gis av veterinær, da restriksjoner på markkur ble innført i Norge 2010)

 

Trening

Podengoen er en liten og rask hund. Den klarer utmerket og følge med eieren på lengre skogsturer osv som voksen, men som valp holder det med korte turer. Den skal ha tid på seg til å bygge opp muskulatur og styrke. Podengoen elsker å løpe, så har man mulighet, la den løpe løs i trygge omgivelser.

Start gjerne opp med kontakttrening, den skal lære at det lønner seg å ta kontakt med deg, dvs se deg inn i øynene. Dette er i utgangspunktet ikke naturlig for hunden da du er dens leder. Start med å ha en godbit i hånden, hunden prøver mange mulige metoder for å få denne, setter seg, klorer, kanskje biter og evt mister interessen. Vær tålmodig, plutselig vil den streife øynene dine med blikket (du må følge godt med for det kan være vanskelig å oppdage  det lille streifet). Når dette skjer ros hunden og gi den godisen. Dette er noe hundene lærer raskt og etter hvert kan du ”kreve” at den skal holde blikket i 1-2-3 sekunder osv.

Tren kun i korte omganger og heller flere ganger om dagen. Start og avslutt når det er mest moro.

 

START  TIDLIG MED INNKALLING

Det at hunden kommer når du roper på den er noe av det viktigste den bør lære etter min mening. Det er derfor viktig å starte tidlig med dette. Bruk hundens navn når du roper på den etterfulgt av  ordet ”hit” eller ”kom”. Ta i mot hunden med mye ros og gjerne en godbit HVER  gang . En hund gjør det som lønner seg, og dette vil du ha god brukt for senere når den blir mer selvstendig. Har du en mulighet til å gjemme deg litt bort når du er på tur og valpen er løs, vil du få en hund som holder øye med deg og ikke omvendt! Jeg har ofte brukt barnehager og lignende, fri for trafikk og mange gjemmemuligheter (pass på at hunden har gjort fra seg på forhånd)! Slipp hunden løs, når den blir opptatt av noe, smetter du bak en vegg eller lignende. Stå helt i ro og ikke rop på den. Du vil kanskje oppleve at den piper litt, men så vil den begynne å lete etter deg, ofte går den tilbake mot utgangspunktet for å finne deg. Når den finner deg skal det være både julaften og nyttårsaften på en gang, du skal fortelle den på alle mulige måter hvor flink den har vært!   
 

Nesearbeid

Podengoene har som de fleste andre hunder en utmerket luktesans og ELSKER å bruke nesa si!! Mine podengoer går alle spor, en av de har også vært innom rundering (hobbybasis..).  Prøv å legg spor i et terreng uten alt for mye kratt, det kan være vanskelig fremkommelighet for hunden og den får ikke jobbet skikkelig.

 

Lure Coursing

Består av å løpe i høy fart over lengre strekke etter ”hare”.  Vår Lykke elsker denne sporten – gå inn på www.lc-norge og les mer….

 

Andre morsomme ting å gjøre med sin podengo, kan være for eksempel agility og freestyle

 

Lydighetsøvelser

Man kan godt starte opp med enkle øvelser som sitt og dekk med en gang. Ikke sett ord på det hunden skal lære før den gjør det! Ved innlæring av for eksempel ”sitt” hold en godbit foran nesen på den og før den bakover over hodet hunden – hunden vil sette seg. Når hunden kommer så langt at den setter seg på håndtegnet ditt, da kan du sette på kommandoen ”sitt”  idet hunden setter seg.

Bruk aldri staff om hunden ikke gjør øvelsene rett – dette er fordi den ikke kan øvelsen og straff vil aldri løse dette. Gå gjerne på valpekurs med hunden, det viktigste på et valpekurs bør ikke være å lære mest mulige øvelser, men at valpen kan ha fokus på deg og det dere gjør sammen på tross av at det er mange potensielle lekekompiser rundt om.

Nei-trening og oppdragelse

Trening og oppdragelse av valpen starter med en gang hunden kommer hjem! En Podengo responderer godt på kjærlige,  men bestemte eiere. Man oppnår raskest resultater ved å være så konsekvent som mulig, ha også i bakhodet at hundens verden er gjerne ”svart eller hvit”, enten får jeg lov, eller så er det forbudt! Det er også viktig å huske på at en hund ALDRI LÆRER  HVA DEN SKAL GJØRE ved straff, kun hva den IKKE SKAL GJØRE!

 

 man gå fysisk inn og ”ta” hunden, si først NEI i en meget bestemt, kort og streng tone og la den få et klyp i nakkeskinnet. Man skal aldri slå/sparke/riste hunden sin. Langsinthet finnes ikke i hundeverdenen, hunder har heller ingen forutsetninger til å forstå hvorfor du er sint etter et par minutter! Straffen begynner med Nei, evt klyp i nakken, så umiddelbart når hunden holder opp med det gale SKAL den ha ros. En hund gjør bare det som lønner seg for den… Noe av det viktigste her er å være et lite ”hestehode” foran, skal den straffes, så må det helst være i sekundet FØR den har tenkt å gjøre det gale, evt  idet den gjør det.

 

Har din hund fått tak i en ting som er forbudt (sko eller tilsvarende) og den kommer mot deg med denne i munnen, skal du ikke hive deg over skoen (og hunden) og dra den til deg. Dette blir fra hunden sett på som en dralek, hvor den i neste øyeblikk får kjeft for å leke og for å komme til deg med ”byttet” sitt.  Vær heller rask frempå med en annen leke/godbit, slik at hunden slipper skoen. Ta skoen opp og legg den ned igjen et lite stykke unna hunden. I det (sekundet før!)hunden skal til å ta skoen på nytt, kommer du med ditt NEI!!! Stopper hunden, roser du, fortsetter den, må du igjen si NEI og gi den et klyp i nakkeskinnet. Husk og ros når den ligger unna skoen! På denne måten vil hunden lære seg at NEI betyr ”stopp øyeblikkelig med det du gjør”, men man bør også ha noe i nærheten den kan få i stedet for.  Ha i bakhodet at Podengo er en liten hund i utseende, MEN inni hodet sitt er den ganske så stor – man får mye hund i en liten podengo!!

 

Lederskap

Vær som leder: Rolig, behersket, rettferdig, bestemt, kjærlig, aktiviserende og grensesettende!!! Styrk lederskapet ved og:

Bestem når dere skal kose/leke. Man trenger ikke alltid klappe/kose valpen når den kommer styrtende imot deg (vanskelig!). Vær litt overlegen og snu deg vekk. Like etterpå kan du rope på den også kan dere kose. Sørg for at DU avslutter kosingen før valpen går vekk. Kos og klapp på hundespråk er smisking og noe som de underdanige i flokken gjør ovenfor sin leder!

 

Løfter du valpen opp, ikke slipp den ned før den er rolig. Ikke slipp valpen ned om den ”spinner” på vei ned, da løftes den opp igjen og sett den ned når den er helt rolig.

 

Hunden er et flokkdyr og ikke en enmannshund. I en familie er den lavest på rangstigen, den skal underkaste seg alle. Husk å hilse på hunden til sist når du kommer hjem. Alle skal kunne trene og leke med hunden, men husk at menneskene skal bestemme når det begynner og når det slutter.

 

Hold gjerne matskålen i hendene når hunden spiser (spesielt barn kan gjøre dette), det samme gjelder for tyggebein osv. La hunden få tygge en stund, ta det så vekk til senere, man markerer at VI eier beinet.

 

Ikke la hunden gå rundt å tisse på stolper, biler eller opp etter andre ting. Den må selvfølgelig få gå på do, men du merker fort forskjellen på det og på markering.

 

La ALDRI hunden får ”ri” på noen eller noe, dette er noe hunden bruker for å bekrefte sin dominans.

 

Ikke la hunden leke med pinner som du finner her og der. De finnes overalt og du kan ikke kontrollere hunden i tillegg til at du ofte får en ”masete” hund på jakt etter pinner…..

 

 

HUNDENS  SPRÅK

En hund har en mengde signaler/lyder den kommuniserer med.  De kan være så små og raske at vi ikke klarer og oppfatte de, men de har også signaler som er meget tydelige. Dette er viktig å sette seg inn i, da du lærer hunden din bedre og kjenne og i tillegg kan du forutsi i alle fall noen ganger om hva som kommer til å skje.

Noen av signalene kaller vi aggresjonsdempende adferd, dvs hunden sender ut signaler for å roe deg ned når den synes du er for sint. Mange tror da at hunden er ulydig og blir ennå sintere, så er det i gang….Et eksempel er at du roper på den, og den ikke hører med en gang. Du blir sint i stemmen og hunden starter øyeblikkelig opp med snuse rundt på bakken. Du blir ennå mer sint og kan faktisk oppleve at hunden gjesper som om du er kjempekjedelig! Alt dette er dempende signaler

 

Å snu på hodet er et signal som hunden bruker når den vil fortelle at den føler ubehag eller når den vil vise andre hunder at den ikke er noen trussel.

Å snu hele kroppen vekk blir brukt i de samme tilfellene som å snu på hodet, men er et ennå sterkere signal

Å blunke eller myke blikket blir også brukt i samme tilfeller som nevnt ovenfor

Å slikke på nesa er ofte en så rask handling at en har vanskelig for å legge merke til det. Med dette signalet viser hunden ubehag for situasjonen den er oppe i

Å stå/ligge/sitte helt stille/sakte bevegelser/snuse i bakken brukes som et signal om at den prøver å roe situasjonen ned.

Logring betyr ikke alltid at hunden er glad. Det spørs hvilken situasjon den er i. Du må tolke signalene som hunden bruker sammen med dette signalet. Den kan både forsøke å roe situasjoner, være oppstemt eller usikker.

Høy haleføring betyr som regel at hunden er ovenpå og har stor selvtillit

Lav haleføring betyr som regel at hunden er tilbakeholden og usikker

Lekestilling er når hunden går ned med frambena. Det ser en ofte når to hunder leker sammen. Signalet blir også brukt når en selvsikker hund viser en usikker hund at den ikke er en trussel, eller at den prøver å roe omgivelsene.

Å legge seg ned med bena opp er ofte en underkastelse. Dette må en respektere. Om en ”tar” en hund som ligger på rygg, vil dette læres av h unden og den lærer et feil hundespråk og vil sannsynlig komme i problemer senere

Å legge seg ned på magen blir ofte brukt for å roe ned omgivelsene

Å gå i bue mot noe er også et signal hunden bruker for å vise at den ikke er noen trussel

Å gjespe betyr ikke nødvendigvis at hunden er trøtt, den kan være et signal om at hunden vil roe ned situasjonen pga stress eller ubehag

Å gjøre seg valpete kan nonen hunder gjøre om de vil vise at de ikke er noen trussel hvis de føler seg usikre i en situasjon

Å slikke i munnvik til andre kan være et underdanig tegn, men er også et ”hilsetegn”.

Å stirre noen inn i øynene er  noe en dominant hund gjør for å markere seg

Å ri er noen en dominant hund gjør for å dominere noe eller noen

Å presse hodet ned er noe en dominant hun djør for å dominere noen, for eksempel at den

legger hodet oppå halsen til en annen hund og presser ned (rett før slosskamp)!  

 

 

Utviklingsstadier hos hunden

 
Utviklingen hos hunden er meget individuell, men vi deler den gjerne inn i tidsepoker:

 

0-21 dager: Forlengelse av fosterlivet

 

3-5 uker: Artspregning, påvirket av tispa og søsken, ingen besøk før dette!

 

5-8 uker: Tidlig sosialisering, viktigste periode i valpens liv. Det er meget viktig hvordan en oppfører seg, leker, å gi seg, preging på folk, vende seg til bilkjøring. Individuell pregning er viktig.

 

8-12 uker: senere sosialisering, levering av valp (flokken vandrer), trene innkalling er lurt nå da flokkdriften er sterk

 

3-4 måneder: Dominansutvikling. Driv med bevisst leking, dominant vlp bør ikke få vinne kamper/leker. Du tar alltid initiativ, avslutt når det er kjempegøy

 

4-7 måneder: Utvikler mot og dåd, dette er en ”angstperiode/spøkelsesalder”, redd alt mulig, la valpen finne ut av ting selv, om du har flere hunder, ta valpen med alene ut. Dette er en viktig periode hvor de er meget lærevillige.

 

7-11 måneder: Fysisk pubertet, voksne hunder er mindre tolerant med hunden, tispene får løpetid, ustabil periode hvor de har ”glemt” alt de kan, vær tolerant i dressursammenheng og dette er ikke tiden for nyinnlæring.

 

11-17 måneder: Stabil periode og høy dressurbarhet

 

17-24 måneder: psykisk pubertet, ganske utstabile, møter ofte ”hann-hundproblemer”. Ha klare grenser

 

Barn og voksne som er redd hund

 

De som er redd hunder tar ofte i bruk et kroppsspråk  som hunden raskt får interesse for. Det kan være:

Veiving med armer

Trekke seg unna

Springe unna

Rope og skrike

 

For en hund blir dette oppfattet som invitasjon til jakt og lek.

Et råd til de som er redd hund, er å prøve å slappe mest mulig av og ikke stirre på hunden, heller overse den og evt snu seg vekk.

Det er vi som voksne som har ansvaret for hunden. Vi kan forklare andre hvordan de skal oppføre seg, men kan ikke stole på at dette blir fulgt.

Vi må alltid passe på at valp/hund ikke blir plaget av barn, da dette vil prege hunden resten av livet, det bør alltid være en voksen tilstede med barna. Sørg for at barna forstår at når hunden trekker seg tilbake, evt legger seg i buret, så SKAL den få være i fred.

 

Forsikre deg om at det ikke er noen farer der du slipper hunden løs (biler etc)

 

La bare valpen hilse på  og leke med ”valpe-vennlige hunder”

 

Vær en god hundeeier og samfunnsborger, plukk opp etterlatenskaper etter hunden

 

 

Hunden vil være registrert i NKK og den vil være microchippet. Dvs at det legges inn en liten databrikke under huden  på hunden. Denne vil kunne avleses dersom hunden blir borte, slik at eierne blir funnet

 

Utstilling av hundene er også en veldig flott trening av det sosiale for hunden. Den må lære seg og oppføre seg pent sammen med mange andre hunder som skal stå forholdsvis tett sammen (obs på hanhunder spesielt). De må også finne seg i at andre skal ta på de og sjekke tenner osv. En flott læring i tillegg til det andre. Resultatene man oppnår på utstilling, er slik jeg ser det, mange ganger ”bingo”, man vinner den ene gangen og for 2 premie andre ganger. Uansett får man en kritikk som sier hva som er bra og hva som er dårlig med hunden den dagen. Jeg er gjerne med og bistår dere på utstilling (i hvert fall hvis det ikke er så langt unna) og håper på at flest mulig kan i hvert fall forsøke dette.  Man kan gå på utstilling fra hunden er 4 mndr og i denne alderen kreves det selvfølgelig ikke at hunden skal stå pent osv. (selv om det er flott at noen gjør det da). På NKK sine utstillinger er aldersgrensen 9mndr. 

 

Det er bare å ringe meg (telf 48 26 56 09), evt sende meg epost (jorulud@online.no) om det er noe dere lurer på eller noe dere vil ha hjelp til.

 

Jeg anbefaler alle å lese boka ”Din Hund” som valp og unghund, skrevet av Sven Järverud og Gunvor af Klinteberg-Järverud. Vet den kan være vanskelig å få tak i i butikken, men biblioteker har den og den kan bestilles på nettet. Dette er en meget bra bok som tar for seg alle sidene med det å ha hund, masse gode forslag/råd og løsninger på problemer, samt mye om aktivisering av hunden + mye, mye mer.

 

 

LYKKE TIL MED NY VALP

 

Med vennlig hilsen

 

 

 

Jorunn Ludvigsen

Kennel Mioamor