Om Podengo Portugues

Podengo Portugues kommer fra Portugal og har vært kjent siden oldtiden. Siden få mennesker har brydd seg om podengooppdrett er dette en rase med få kjente tilfeller av arvelige feil eller sykdommer, og er heldigvis dermed en sunn hunderase🙂
Podengoen finnes i 3 forskjellige størrelser; pequeno (liten), medium og grande. De har to forskjellige pelsvarianter; glatthåret (liso) og strihåret (cersudo). De finnes også i forskjellige farger;  flere nyanser av gul, sort, rød og hvit, både ensfarget og med hvite tegninger.

Podengoene blir brukt til småviltjakt og selskapshund. Ofte løper den lille ned i kaninhull og jager kanin ut, så står de større utenfor og ta i mot.....
Den lille podengoen går godt sammen med andre dyr og barn, er lett og trene og fungerer like godt som "byhund" som på landet. Rasen er kjent for å være livlig, glad, nysgjerrig og ikke minst lettlært🙂

Podengo kan brukes både i lydighet, agility, freestyle, lure coursing m.m Den er dyktig i spor/søk/kantarellsøk. Den er en meget letthåndterlig hund med hensyn til utstillinger og man har minimalt med pelsstell🙃 Podengoen trenger nok stimuli både fysisk og psykisk for å bli en god hund å bo sammen med - da fungerer "avknappen" når den skal, samtidig som du vil få en alltid arbeidsvillig liten venn😀 Den lille podengoen er en stor hund i liten innpakning - en fantastisk hund med stor personlighet🙃

PODENGO OG HELSE

Mine refleksjoner rundt Podengo og helse

Vi har i flere år sagt at Podengo er en veldig frisk og sunn rase med lite sykdommer sammenlignet med andre raser, og det vil jeg fortsatt påstå at den er. Mange raser har i dag store helsemessige problemer med både alvorlige og mindre alvorlige lidelser - som det fortsatt avles like herlig på.  Ettersom antall import av Podengo har økt stort og mange antall valpekull har blitt født, har vi også funnet en del forekomst av forskjellige sykdommer også på vår rase - noe som er helt naturlig.  MEN vi er fortsatt så få, at vi enda har mulighet til å få mange av disse "feilene" under kontroll. Gjennom mye innsamlingsarbeid av helseopplysninger i Sverige (innsamlet fra flere land) har det blant annet  kommet frem at  mange små Podengo er bærere av øyesykdom som gir blindhet ved 6-8 års alder. Dette kan testes ved to type DNA-tester som er enkle å utføre. Det er overhodet ikke noe problem å pare en bærer med ett friskt individ - da vil man kun få friske og evt nye bærere av dette i neste generasjon, ingen vil kunne bli syke av dette. Om noen fra dette kullet også skal brukes i avl, må vedkommende valp også testes. Om begge foreldre er fri - vil avkommet være fritt og heller ikke kunne være bærere.

Så jeg henstiller til alle som driver med oppdrett av den lille Podengo å teste sine hunder  og også til valpekjøpere at man ber om å få vite DNA-resultat på foreldrene, slik at man vet hva man har og hva man evt får i så måte. Vi har alle en jobb å gjøre her.

Det samme gjelder Patellaluksasjon som også er funnet på mange individer - som er en "feil" som gjør at kneskål kan bevege seg, eller er "løst". Her er det flere grader fra lett (1) til sterk (3). Grad en skal ikke merkes på hunden - den skal bevege seg lett og den skal kunne jobbe med for eksempel lurecoursing uten problemer. Det oppdages når man forsøker å dytte på kneskjellet - godkjente dyrleger med spesialkompetanse på dette får utføre denne undersøkelsen. Har hunden høyere grad vil det forekomme mye smerter, halting og operasjon blir etterhvert nødvendig, ofte i veldig ung alder.

På samme måte som med øyesykdommen, er det ingen fare å pare en som har grad 1 av patella med en som ikke har dette, og man skal selvfølgelig ikke avle på hunder som har sterkere grad!! Derfor er det igjen viktig at man tester sine hunder, slik at status er kjent OM man skal bruke hunden i avl. Alle hunder som ikke skal brukes i avl er det jo ingen grunn til å teste, men selvfølgelig opplyse oppdretter om det oppstår noe "feil" med hunden, slik at oppdretter har med seg denne informasjonen videre - utrolig viktig for oss!!

Det fremkom også andre sykdommer etter denne store helseundersøkelsen. Heldigvis var det i fåtall. Vi vet det foreligger noen tilfeller av CLP (calve leg perth) - dette er en sykdom som angriper brusken i hoftekula og medfører sterk halthet, operasjon eller avlivning. Om dette har forekommet, så vet oppdretteren om det!!

Det var noen tilfeller av epilepsi, allergi og enkelte med mage-tarmproblematikk. Sett i lys av antall hunder som ble med i undersøkelsen, var dette svært få hunder. Det har også vært enkelte med sykdom som heter lysosomal deasis - noe vi hadde i ett kull. Dette er umulig å teste på da det ikke finnes gentest for denne sykdommen på vår rase. Her må begge foreldrene være bærere for å få syke valper. Dette var ukjent for oss inntil vi fikk svar på en obduksjon....Jeg har sett noen tilfeller av dette (sannsynligvis) hvor det har blitt lagt ut video av hunden med spørsmål om hva dette kan være. Denne sykdommen gir nevrologiske utfall - sjangling, kast med hodet, unaturlig atferd, kramper osv -men tror det er svært få tilfeller enn så lenge. Finner man noe, bør begge foreldre utelukkes fra avl selvfølgelig.

Dette høres kanskje mye ut, men man må huske på at man har testet mange hunder fra flere land. De aller fleste Podengo er heldigvis friske og raske, blir gamle og er verdens herligste.  Jeg tror på åpenhet og samarbeid oppdrettere i mellom - at vi har en unik mulighet til å fortsatt unngå store alvorlige feil med vår lille rase - men det kreves en innsats fra alle parter. Håper mange vil bli med å forebygge fremfor å "reparere".

Det er også viktig å minne på at man ikke er en dårlig oppdretter om noe skulle oppstå av sykdommer. Det er en en naturlig ting som vil skje og sannsynligheten øker med antall valper/kull. Det som er "dårlig" er at man ikke opplyser eller lukker øynene for dette og fortsetter med avl på samme linje som om ingenting har skjedd. 

Vi er også i gang med å utarbeide en stor helseundersøkelse i Norge - noe jeg håper samtlige Podengoeiere  her til lands vil være med å svare på når den tid kommer.